SitemapSökOrdbokKontakt

Yose

Yose betyder slutspel här i väst. Men på Japanska är det drag som reducerar territorium. Dessa drag kan komma när som helst i spelet men är vanligast i slutspelet. Slutspel på Japanska är shuban.

Sente

Sente är när man efter en sekvens har draget vilket gör att man blir först att agera någon annanstans. Man vill försöka spela så många sentedrag som möjligt. Man måste också tänka på hur många poäng draget är värt.

Så här kan en situation se ut i slutespelet.

Om svart spelar först får svart sente.

Vit får också sente om vit spelar först.

Den som spelar först reducerar motståndaren med två poäng och får sente.

Omvänd Sente

Ett drag där din motståndare har fått sente genom att spela här men du får inte det. Dock är det inte så vanligt att man kan spela sådana här drag då motståndaren brukar kunna utnyttja dom före man hinner spela dom.

Här har vi en situation där vit hotar med att koppla med sin sten i svarts territorium om vit få spela först.

Om svart nu skulle få spela först så är det gote men förhindrar även ett sentedrag ifrån vit vilket gör det till ett omvänt sentedrag.

Vanligast är dock att vit får spela först och då skulle resultatet se ut så här

Gote

Gote är tvärtom jämfört mot sente, motståndaren har sista draget i sekvensen och kan då bestämma vart man ska spela näst. Det är fortfarande bra att överväga gotedrag, om dom är värda mer poäng.

I den här situationen blir det gote vare sig svart eller vit spelar först. Draget är inte värt många poäng och kommer förmodligen bli lämnat till sent i matchen innan någon spelar ut det.

Logga

© 2009 Mattias Aronsson   Valid XHTML 1.0 Transitional   Valid CSS!