SitemapSökOrdbokKontakt

Nybörjarintroduktion


Utrustning

Go spelas vanligtvis på ett bräde med ett rutnät som bildas av 19x19 linjer med svarta och vita stenar. Stenarna placeras på skärningspunkterna.
Bit av bräde med stenar

I övningssyfte för nybörjare brukar man också spela på 13x13 och 9x9 linjer stora bräden. 19x19, 13x13 och 9x9 bräden

Starta ett spel

När man spelar en jämn match bestämmer man vem som börjar genom Nigiri. Nigiri fungerar så att vit spelare tar en näve med stenar och svart spelare tar upp en eller två stenar. Sedan lägger man ner dom samtidigt. Svart gissar då ifall vit hade ett jämt eller udda antal stenar i handen. Ifall vit tog upp 12 stenar och svart tog upp 1 så byter man stenar och den som då är svart börjar. Eftersom det är en fördel att börja brukar man ha komi (extrapoäng) till vit på 6,5 poäng.

I handikappmatcher är spelaren med handikapp svart. Handikappstenar brukar läggas ut på stjärnpunkterna på brädet, det är dom 9 punkterna som har en markering på brädet.9x9 bräde med stjärnpunkter

1 i handikapp = ingen eller 0,5 poängs komi och svart börjar.
2 - 9 i handikapp = ingen eller 0,5 poängs komi, utplacering av handikappstenar räknas som svarts första drag så vit börjar.

Placering av handikappstenar på stjärnpunkter.
1 = inga handikappstenar.
2 = två hörn diagonalt.
3 = tre hörn.
4 = fyra hörn.
5 = fyra hörn och mitten.
6 = två hela sidor (3 stenar på varje sida).
7 = två hela sidor och mitten.
8 = alla förutom mitten.
9 = alla.

Man brukar säga att en handikappsten är värd ca: 10 poäng.
Exakt hur mycket handikapp man ska ha, kan vara svårt att säga. Om båda spelarna har rank brukar man ta skillnaden i rank och använda som handikapp.

Frihet

En frihet är en tom skärningspunkt på brädet. Varje sten man lägger på brädet får då friheter beroende på hur många angränsande skärningspunkter som är tomma.
Man kollar alltid längs linjerna och aldrig diagonalt. Om man placerar en sten mitt på brädet får den fyra friheter, istället om man placerar den på kanten får den bara tre friheter och i hörnen bara två friheter.
När en sten förlorar alla sina friheter blir den tillfångatagen utav motståndaren och räknas då som ett pluspoäng för motståndaren vid poängräkningen.

Stenar och deras friheter markerade

Grupper

Genom att lägga stenar intill varandra skapar man en grupp och gruppen får då friheterna för alla stenar och blir då svårare att döda. Stenarna måste sitta ihop via linjerna så det fungerar inte diagonalt här heller. För att döda en grupp måste man ta bort gruppens alla friheter.

Grupper och deras firheter markerade

Ögon

Först ska jag ta upp det med att man inte får göra självmord. Man får alltså inte lägga en sten så att man förlorar alla friheter. Men det finns ett undantag, det är när man lägger en sten så att motståndarens grupp förlorar alla sina friheter. Då kommer din sten eller grupp få friheter när man tillfångatar motståndarens stenar. Detta sker oftast om en grupp har ett öga.

Ett öga

Gruppen ovan kan tillfångatas om vit lägger en sten i mitten. Det vit gör är ett legalt självmord.
Sättet för att förhindra att ens grupper blir tillfångatagna är att skapa minst två ögon som på bilden nedan. Vit kan inte lägga stenar på båda punkterna som är triangelmarkerade samtidigt, vilket gör att gruppen lever.

Två ögon

Det man måste vara försiktig med är att inte ha falska ögon. Bilden nedan visar samma grupp men dom två markerade vita stenarna gör att ögat som triangelmarkerat är falskt och vit kan lägga här.

Falskt öga

Ko

Evighetsregel, snarare en regel för att förhindra evighetsspel. Regeln säger att samma position som var på ditt förra drag inte får förekomma. Man blir då tvungen att lägga någon annanstans först för att förändra position på brädet. Man brukar prata om kohot, drag man gör som bara är hot och inte brukar generera några poäng ifall man inte får ett drag till på samma ställe. (Det finns fortfarande en risk för evighetsspel ifall t.ex. tre stycken ko är igång samtidigt och ifall ingen ger sig då avslutas matchen utan resultat).

  

Första bilden visar hur en vanlig ko brukar kunna se ut. Andra bilden visar när svart fångar en sten. För att vit ska kunna ta tillbaka som på bild 3 måste han först lägga ett drag någon annanstans.

Seki

Gemensamt liv, både din och din motståndares grupp lever men ingen av dom har två ögon. Detta brukar betyda att ingen kan göra något drag för då dör dom. Friheterna som man har tillsammans räknas inte vid poängräkningen.

Seki

Varken svart eller vit spelare kan lägga på dom två triangelmarkerade punkterna för då dör dom.

Stege

Detta är en grundläggande teknik för att fånga skärande stenar. Alltså en sten som separar två av dina grupper.

  

På bild ett visas den grundläggande positionen. På bild två visas draget för att starta en stege. Om vit nu försöker fly går inte det om han inte har en stegbrytare som på bild 3. För att fånga vit med den här tekniken krävs det minst två stenar.

Nät

Detta är en liknande teknik som ovan men man använder en sten för att fånga vit istället för två.

 

Positionen liknar den vid stege men är inte helt lik.

Räkna poäng

Vid poängräkning finns det oftast några damepunkter. Dessa punkter ligger mellan svarta och vita stenar och fungerar mest som tomrum. Ibland kan man dock tvinga motståndaren att fylla igen någon punkt i sitt territorium. När man fyller igen dom ger dom indirekt poäng.

Damepunkt.

Bilden ovan visar hur en damepunkt kan se ut och är inte helt ovanliga i matcher.

Avslutad 9x9 match.

Detta är en avslutad 9x9 match, svart har två fångar och vit inga fångar. Som det ser ut nu är det inte helt lätt att räkna poängen.

Avslutad och iordninggjord 9x9 match.

Det första man brukar göra för att det ska gå lättare att räkna är att man lägger fångarna man tagit i motståndarens territorium. Sedan kan man flytta stenarna inom sitt eget territorium utan att poängen förändras. Nu kan man lätt räkna ut att svart spelare har 16 poäng och vit spelare har 14 poäng och därför vinner svart spelare med två poäng.

Spela online

Jag spelar nästan enbart på KGS men det finns andra ställen att spela på. Ett annat vanligt val är IGS. Här får du även en lista på goservrar. Det finns också korrenspondens Go på Dragon Goserver om man är intresserad utav att ha lite mer tid på sig. Jag föreslår att du läser i regelsektionen om Turneringsregler och Regler i olika nationer innan du börjar spela online.

Böcker

K10. In the beginning (20k-1k)
En bok om öppningsspel som är en av dom första böckerna man bör överväga att läsa.
Var min första bok, har dock tappat bort den, tyckte om den riktigt bra!

K12. Tesuji (20k+)
En bok med många trevliga Tesujis.

K14. Attack and defense (15k+)
Som titeln säger, lär dig mycket om attack och försvar, riktigt matnyttig bok!

K28. Lessons in the fundamentals of go (15k+)
Inte en bok för nybörjare kanske, men riktigt bra och man kan lära sig mycket ifrån den.

Jag köpte allt ifrån GoShop men dom håller på att lägga ner så lite osäker på vart man ska få tag på utrustning nu.
Böckerna är tryckta av Kiseido Publishing Company.

Logga

© 2009 Mattias Aronsson   Valid XHTML 1.0 Transitional   Valid CSS!