SitemapSökOrdbokKontakt

Fuseki

Fueski betyder öppningsspel, detta är en viktig del utav spelet och det är inte ovanligt att professionella spelare spenderar halva sin tid på öppningsspelet.

Hörn

I början brukar man gå efter hörnen först eftersom det krävs minst antal stenar för att omringa samma mängd territorium, jämfört mot på sidan eller i mitten.

Illustration på ovantstånende, omringa ett territorium i hörnet, sidan och mitten.

Det finns några punkter som är vanliga att man starar på.

Position Förklaring
Sten på 3,3 punkten. Ett drag på 3,3 punkten siktar på att få territorium i hörnet. Försvar inriktat drag.
Sten på 4,4 punkten. Spelar man på 4,4 punkten är det mer attack inriktat, större mojo.
Stenar på 4,3 och 4,5 punkten. En sten på 4,3 punkten i kombination med ett drag på 3,5 blir det en bra kombination utav attack och försvar.

Lite mindre vanliga punkter att starta på som är ganska avancerade, är 5,5 och tengen (mitten).

Sidor

Det är vanligt att man spelar på trejde och fjärde linjen. Man ska inte vara rädd för att ge motståndaren territorium på trejde linjen. Om du lyckas få territorium på fjärde eller femte linjen kan du vara riktigt nöjd, faran är att motståndaren kommer in under dig och tar bort ditt territorium.

På en sida, ifall det ligger två stenar på fjärde linjen, kan du spela på antingen fjärde eller tredje linjen men bör inte spela på femte linjen. Om det ligger en sten på tredje linjen och en på fjärde linjen bör du spela på trejde linjen.

Du får själv bestämma vilken utav positionerna du tycker bäst om för svart.

Vägg och hopp

I vanliga fall i början om du har en sten på tredje linjen kan du göra ett hopp på två steg och stenarna kan fortfarande kopplas ihop. Har man en vägg på två stenar kan man hoppa tre steg o.s.v.

Det här en av variationerna hur man ska göra för att koppla ett två stegs hopp.

Det här en av variationerna hur man ska göra för att koppla ett tre stegs hopp med hjälp utav en två stenars vägg.

Brukar inte vara bra att spela för nära en vägg. Men om man spelar en liten bit ifrän väggen kan man neatrulisera väggen och göra den med eller mindre värdelös.

Tips

Några saker man kan ha koll på i startspelet är att förstärka sina svaga grupper, attackera motståndarens svaga grupper samtidigt som du skapar territorim och tar helt tomma ytor.

Logga

© 2009 Mattias Aronsson   Valid XHTML 1.0 Transitional   Valid CSS!