SitemapSökOrdbokKontakt

Relger i olika nationer

Här visas dom vanligast variationerna på regler. Störst skillnad är mellan dom japanska och kinesiska, eftersom man räknar poäng på lite skilda sätt.

Japanska

När man räknar poäng är det en summa av territorium och fångar. Ko är som vanligt. Vid slutet av spelet, ifall man inte är överens om vilka grupper som är döda, spelar man ut dom och återvänder sedan spelet till hur det såg ut när man avslutade spelet och räknar poängen.

Kinesiska

När man räknar poäng är det en summa av territorium och antal stenar på brädet. En stor skillnad när man spelar är att fångar inte räknas med. Ifall man lägger stenar i sitt eget territorium spelar det ingen roll eftersom man får en poäng för stenen och förlorar en poäng i territorium. Dom använder Super Ko regeln vilket säger att en position som varit tidigare på brädet aldrig får upprepas. Om man vid slutet av matchen inte är överens om vem vilka grupper som är döda återvänder man till spelet och spelar ut situationen. Vit får en extra komipoäng för varje handikappsten. Fri placering utav handikappstenar. Det finns ibland lite andra tolkningar utav dom Kinesiska reglerna men denna är den jag stött på mest.

AGA (American Go Association)

Använder samma regler som Kina. En skillnad är dock att vit får en extra komi för alla handikappstenar förutom den första. Man tillåter att man räknar poängen på samma sätt som i Japan också då antalet poäng man vinner med fortfarande blir samma. Exempel på finns här.

Nya Zeeland

Som dom Kinesiska reglerna men här är självmord tillåtet.

Logga

© 2009 Mattias Aronsson   Valid XHTML 1.0 Transitional   Valid CSS!